Eén jaar Kalimi Coffee, een mooi resultaat voor de koffiedrinker en de koffieboer

Leestijd: 3,5 minuten

Er is er één jarig…. en dat is onze Kalimi Coffee! Het is alweer een jaar geleden dat deze smaakvolle koffie uit Oeganda in ons assortiment kon worden opgenomen. “Ein-de-lijk” schreven we zelfs toen. Het koffieproject in Oeganda startten we al in 2010, maar het duurde tot 2018 voor er genoeg koffiebonen van voldoende kwaliteit geoogst konden worden. En met succes kunnen we nu wel concluderen; zowel de koffiedrinker als de koffieboer genieten van dit mooie resultaat!

Kwaliteit i.p.v. kwantiteit

Want sinds de lancering van de Kalimi Coffee, is er maar liefst 50 ton koffiebonen geëxporteerd uit Rakai, het gebied van het Oegandaproject dat de koffiebonen voor deze koffie levert. Alleen focussen wij ons liever niet op de kwantiteit maar op de kwaliteit. Daarom geven we de boeren een bonus als de koffiebonen groter zijn dan 17 mm. Die bonus komt bovenop de wereldmarktprijs. Zo stimuleren we de boeren om steeds betere oogsten te produceren.

Eerlijke prijs + mooie bonus = beter leven!

In het afgelopen jaar is die bonus voor 31 ton koffiebonen ook uitbetaald. De boeren ontvangen dus niet alleen een eerlijke prijs, ze krijgen ook een mooie bonus. Het resultaat is een beter inkomen waardoor ze meer te besteden hebben voor hun koffieplantage maar ook voor hun gezin. De kinderen van de koffieboeren kunnen hierdoor naar school, ze kunnen in betere woningen leven en er is meer geld voor zorg en dergelijke. In eerdere blogs vertelden we al hoe de inkomsten van de koffieplantages de levens van de gezinnen van koffieboeren Betty Kalimi (ja, van de koffie!) en Yahaya Kateregga verbeterden. Een situatie die zich dus heeft voortgezet.

Koffiebonen voor bedrijven

Het voordeel van die mooie koffiebonen vol kwaliteit is natuurlijk ook een heerlijk kopje koffie. Voor die smaak kiezen steeds meer bedrijven. Zo ook de Beeldentuin in Garderen waar jaarlijks ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt. Bezoekers van de zandsculpturen kunnen sinds vorig jaar genieten van een goed kopje bonenkoffie gemaakt van de bonen uit Oeganda.

Kalimi Coffee bij de zandsculpturen op de Veluwe

Op dit moment wordt er nog druk gewerkt aan de nieuwe zandsculpturen voor dit jaar. Erik van Ee van de Beeldentuin vertelt dat de mensen die de sculpturen maken, nu ook volop genieten van deze koffie. “We hebben voor de Kalimi Coffee gekozen omdat het echt veel beter smaakt. Voorheen hadden we andere koffie en dat was toch meer een ‘kantoorkopje’. Nu is de koffie veel beter, je proeft echt het verschil.”

Beleving

Bij zandsculpturen draait het natuurlijk om de beleving, en het is dan ook niet zo raar dat ze ook de beleving van de koffie wilden verbeteren. “Nu we lekkerdere koffie serveren aan onze gasten, geven we het ook in echt servies. Het is het totaalplaatje maar daardoor wordt het wel heel goed gewaardeerd.” Ook het verhaal achter de Kalimi Coffee speelde mee in de keuze: “Doordat wij deze koffie nu afnemen, helpen we ook mee om het leven van de koffieboeren en hun gezinnen te verbeteren. Dat is toch ook heel mooi.”

Ook genieten van echt lekkere bonenkoffie op het werk?

De koffiebonen uit Oeganda zijn dus goed gestart en de reacties op de Kalimi Coffee zijn minstens zo goed. Wij kijken nu al uit naar het 5-jarig jubileum en hopen dat dan heel veel meer bedrijven en koffieboeren genieten van de resultaten van deze smaakvolle koffie. Vind jij dat ook een mooi doel? Probeer deze koffie dan eens zelf. De koffieleverancier bij jou in de buurt regelt het graag voor je!

Labels: