Europees biologisch keurmerk, ook bij Fortune Coffee

Leestijd: 5 minuten

 

Misschien heb je het al op sommige van onze producten zien staan: zo’n groen kader met daarin sterretjes in de vorm van een blad. Dat is het logo van het Europees Biologisch Keurmerk. Een topkeurmerk dat onder strenge eisen toegekend wordt. Hoe dat precies zit, leggen we hier uit.

Verplicht

Het Europees biologisch keurmerk is een verplicht keurmerk voor alle biologische producten die in de EU worden geproduceerd. Daarmee geeft het aan dat dat product voldoet aan de wettelijke normen voor biologische productie die in Europa gelden.

Ook toegestaan voor biologische producten van buiten de EU

Als een product van buiten de EU komt, mag het ook dit keurmerk voeren als het voldoet aan de Europese regels voor biologische productie. Het enige verschil met de biologische producten die in de EU worden geproduceerd is dat het voor die EU-producten verplicht is om dit keurmerk te voeren, terwijl het dat voor biologische producten van buiten de EU niet verplicht is.

5 eisen

De eisen waar een biologisch product met dit Europees biologische keurmerk moet voldoen, zijn: • Het product moet voor ten minste 95% uit echt biologische ingrediënten bestaan. • De herkomst van de ingrediënten moet bekend zijn. • Bij de productie of teelt is geen kunstmest gebruikt. • Bij de productie of teels zijn geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. • Er is rekening gehouden met dierenwelzijn bij de productie van dierlijke producten zoals zuivel, eieren en vlees.

Controle door Skal

Om te bepalen of een product dit keurmerk mag voeren, wordt daarop gecontroleerd door Skal. De stichting Skal is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de gehele biologische keten in Nederland. Dat doen ze onder meer door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Skal aangewezen als de organisatie die de controles uitvoert bij bedrijven met biologische activiteiten. Zo dragen ze bij aan een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europees keurmerk.

Twaalf topkeurmerken

Het Europees biologisch keurmerk is een van de twaalf topkeurmerken. Deze keurmerken scoren het hoogst op controle en transparantie, de duurzaamheidsaspecten milieu en dierenwelzijn en op de factoren mens en werk. Omdat er inmiddels zoveel keurmerken en logo’s bestaan, is deze selectie gemaakt door Milieu Centraal. Andere keurmerken die bij deze top 12 horen zijn onder meer Fairtrade en Rainforest Alliance. Ook die topkeurmerken vind je in ons assortiment!

Biologisch verantwoorde koffie

Koffie die biologisch verantwoord geteeld is, smaakt toch net nog even beter. En dat geldt ook voor de thee. Vandaar dat wij deze producten ook in ons assortiment hebben. Zoals de Buganda koffie, een frisse, fruitige instantkoffie van 100% Arabica. En de Biologische Fairtrade koffiebonen waarin wat zoete karameltonen te proeven zijn.

En biologisch verantwoorde thee

Ook theeliefhebbers kunnen bij ons biologisch verantwoorde thee vinden. Met bijvoorbeeld de Fairtrade rooibos thee in piramidezakjes. Of de fruitige Fairtrade groene thee met ginseng en ananas. En behalve dat de thee geheel biologisch geteeld is, zijn de zakjes zelf 100% afbreekbaar en zijn ze verpakt in FSC-kartonnen doosjes. Heel verantwoorde theeën dus!

Kies ook bewust duurzaam bij Fortune Coffee

Wil jij ook bewuste en duurzame keuzes maken? Dan kan dat met het assortiment van Fortune Coffee! Want behalve het Europees biologisch keurmerk, hebben we nog veel meer keurmerken die een duurzame en, of verantwoorde herkomst garanderen. Meer daarover lees je ook hier op onze site. Of vraag er eens naar bij jouw koffieleverancier. Die kan je er ook meer over vertellen en zorgt er graag voor dat deze producten snel de weg naar jouw koffieautomaat vinden!

Labels: