In gesprek met Pastor Fred uit Oeganda: 'Samen werken aan een betere toekomst'

Leestijd: 3,5 minuten

Fortune Coffee en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want bij ondernemen hoort ook iets terugdoen voor een betere wereld en een beter leven voor mensen die het minder hebben. Drink je Fortune koffie op het werk, dan draag je automatisch bij aan het koffieproject in Oeganda. Wij interviewden Pastor Fred, oprichter en directeur van Celebrate Hope Ministries, over dit bijzondere project en de band met Fortune.

Reageren op de behoefte van mensen

In het zuiden van Oeganda, vlakbij de grens met Tanzania, woont Pastor Fred. Hier heeft hij Celebrate Hope Ministries gevestigd. Wanneer we hem spreken wil hij meteen duidelijk maken dat het ministerie erop gericht is gehoor te geven aan de behoeften van de bewoners van deze regio. Een regio die wordt geteisterd door armoede en aids. Dankzij verschillende projecten die hij begeleidt, hoopt hij op een beter leven voor deze mensen. De projecten binnen Celebrate Hope Ministries zorgen voor werkgelegenheid. Hoe meer mensen in de regio aan het werk zijn, hoe beter zij een toekomst voor henzelf en hun gezin kunnen opbouwen, geeft Pastor Fred aan.

Koffieproject in Oeganda

Een van deze projecten is het koffieproject. De koffieboeren in het project generen inkomsten met het verbouwen van koffie. Deze inkomsten maken het mogelijk om hele gezinnen te voeden en kinderen naar school te laten gaan. Ook investeren sommige boeren in hun plantage. Want hoe beter de kwaliteit van de koffie is, hoe meer de boer er uiteindelijk voor betaald krijgt. Celebrate Hope Ministries treedt op als tussenpersoon tussen de boeren en de koffiemarkt. ‘Want,’ zoals Pastor Fred aangeeft, ‘wij zijn geen koffieverkopers. Wij verbouwen de koffie en zorgen dat het de markt op kan.’ Het project koopt de koffie van de boeren, om zo een eerlijke prijs te garanderen.

Steun uit Nederland

Sinds 2010 is Fortune hoofdsponsor van het koffieproject. Dankzij de steun kon het koffieproject opgezet en doorontwikkeld worden. In het begin bestond de steun uit het sponsoren van koffieplanten, gereedschap en scholing. Later kon er zelfs een opslagloods met een sorteermachine gebouwd worden! Om de koffie bij de plantages op te halen, schaften ze een truck aan. ‘Kortom, Fortune Coffee werkt al sinds dag één met ons samen om deze droom uit te laten komen.’

Nog lang niet klaar met ontwikkelen

Dat het leven van lokale koffieboeren beter wordt als ze aangesloten zijn bij dit project, mag duidelijk zijn. In 2010 begon het project met 200 boeren, maar vandaag de dag zijn dat er al 2.300! Een hele prestatie. Toch heeft Pastor Fred nog veel toekomstplannen. De ultieme droom is om uiteindelijk een eigen koffiebranderij en verpakkingsmachine te hebben, zodat zij van de koffiebonen zelf koffie kunnen maken en verpakken. Ook het ontwikkelen van een ‘coffee nursery’ staat hoog op het lijstje. Hiermee wil hij koffiezaadjes en -plantjes ontwikkelen die grotere hoeveelheden koffiebonen opleveren en goed tegen de droogte kunnen.

Bonenkoffie uit het project bij Fortune Coffee

Begin dit jaar bereikten Fortune en het koffieproject een mijlpaal. Voor het eerst was de kwaliteit en hoeveelheid van de oogst hoog genoeg om een bonenkoffie vast in het assortiment op te nemen. Dit werd de Kalimi Coffee, vernoemd naar Betty Kalimi, één van de koffieboerinnen uit het project. Wil je deze koffie eens proeven? Neem dan contact op met de koffieleverancier in jouw regio.

Labels: