Is mijn oude koffieautomaat nog wel milieuvriendelijk

Leestijd: 5 minuten

 

Duurzaam, is dat nu heel lang met je spullen doen? Of juist kiezen voor ecovriendelijke apparaten? Het lijkt namelijk best tegenstrijdig om in het kader van het milieu iets nieuws te kopen en daarvoor het oude weg te doen. Net als bij je oude koffieautomaat. Je kunt je afvragen of die nog wel milieuvriendelijk is en of het wel duurzaam is om een nieuwe aan te schaffen. Een lastig dilemma? Gelukkig niet, wij hebben juist hiervoor een prima oplossing bedacht die op alle vlakken heel erg duurzaam is!

Duurzame oplossing bij het inruilen van een oude koffiemachine

Koop je een nieuw apparaat, dan zijn voor de productie daarvan vaak nieuwe grondstoffen en veel energie gebruikt. En wat denk je van de kilometers die zijn afgelegd om dat apparaat op de plek van bestemming te krijgen? Bij de aanschaf van een nieuw apparaat kun je dus ook wat vraagtekens plaatsen, zeker als je het vanuit duurzame overwegingen doet. Het lijkt dan logischer om de oude ‘op te maken’. Oftewel nog zo lang te gebruiken als maar mogelijk is. Het is toch zonde om iets dat het nog doet, weg te gooien? Zeker als die nieuwe ook een redelijke milieu-impact heeft. Wij herkennen dit dilemma. En precies daarom hebben wij gezocht naar een duurzame oplossing voor het inruilen van een milieu-onvriendelijk apparaat, zoals een oude koffiemachine.

Energiezuinigere koffieautomaten

We kennen allemaal wel de koelkast die steeds luidruchtiger wordt naarmate die ouder wordt. Het is vaak een signaal dat die aan het eind van z’n levensduur is. En als je die oude dan vervangt door een nieuwe, dan zie je aan het energieverbruik ineens wat een verschil het is. Een koffieautomaat zul je, hopelijk, niet zo’n lawaai horen maken. Maar toch zijn de oudere apparaten niet echt duurzaam in gebruik. Een oudere koffieautomaat verbruikt meer energie dan een nieuwe. Sterker nog, sinds de energielabels zijn ingevoerd zijn de koffieautomaten aantoonbaar1 minder energie gaan verbruiken: van zo’n 180 kWh per jaar voor de invoering van die labels tot nu nog minder dan 50 kWh per jaar.

Tot wel 95% van de oude koffieautomaat wordt gerecycled

Het vervangen van de oude koffiemachine is dus duurzaam, maar wat is dan de impact van die oude op het milieu? Nou, eigenlijk is die heel goed. Ten minste, als je ze vervangt zoals wij dat doen. Wij nemen jouw oude koffieautomaat mee, of die nog wel werkt of niet meer, en laten hem uit elkaar halen en sorteren bij een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Tot wel 95% van de onderdelen worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen waar weer andere producten mee gemaakt worden. Dat scheelt dus de delving van grondstoffen én het voorkomt onnodig afval.

Koffieleverancier in de buurt: duurzaam en efficiënt

Ook bij de productie van nieuwe koffieautomaten kijken we goed naar de milieu-impact. Zo zorgen wij ervoor dat we de automaten assembleren op zonne-energie en werken we met toeleveranciers die ook maatschappelijk verantwoord werken. Bovendien hebben we verspreid over heel Nederland onze koffieleveranciers zitten. Dat is een bewuste keuze; er is altijd iemand in de buurt die je snel kan helpen of om bijvoorbeeld een nieuwe voorraad te leveren. Maar het voorkomt ook dat bij elke levering heel veel onnodige kilometers gereden worden. Vanuit een centraal punt gaan de voorraden en de koffieautomaten rechtstreeks naar de juiste koffieleveranciers die het vervolgens direct bij jullie in de kantine of koffiecorner kunnen instaleren. Dat is efficiënt, snel en veel duurzamer.

Jouw Fortune koffieadviseur staat voor je klaar

Een nieuwe koffieautomaat is dus niet zo’n gek idee: je bespaart er energie mee en je oude wordt gerecycled. Natuurlijk heeft een nieuwe koffieautomaat nog veel meer voordelen zoals dat je vaak meer keuze in koffiesoorten hebt, dat je geniet van heerlijke koffie en dat de goede koffie natuurlijk erg gewaardeerd wordt door je collega’s en klanten. Wil jij dat ook? Dan is er ook bij jou een Fortune koffieadviseur in de regio die je hier veel meer over kan vertellen. Zoals over ons assortiment A+ en A++ koffieautomaten en welke daarvan het meest geschikt is voor jullie bedrijf. Daarvoor komt hij zelf bij jullie langs. Want naast milieuvriendelijk zijn we ook heel persoonlijk. Mooi toch?!

 

Bronvermelding:

1) https://www.eceee.org/library/conference_proceedings/eceee_Summer_Studies/2021/9-products-appliances-ict/energy-efficiency-labels-for-residential-and-commercial-coffee-machines/