Kalimi koffie bestaat 5 jaar!

Leestijd: 5 minuten

 

De tijd vliegt als je lekkere koffie drinkt… Deze vrije vertaling van een bekend gezegde gaat wat ons betreft zeker op voor de Kalimi koffie. Want die bestaat nu alweer 5 jaar! Een heerlijke, sterke koffie uit Oeganda die symbool staat voor de betere leefomstandigheden van de gezinnen en koffieboeren daar. Dat maakt deze koffie natuurlijk nog lekkerder, en wat ons betreft plakken we er dan ook zeker nog eens 5 jaar aan vast!

Betty Kalimi

Kalimi koffie is vernoemd naar Betty Kalimi, een van de koffieboeren uit ons Oegandaproject. Betty is weduwe en moeder van 6 kinderen. Zij is vanaf het begin betrokken bij dit project; in 2010 startte Betty met 300 koffieplanten. Inmiddels is dat bijna verdubbeld en heeft ze zoveel opbrengsten van haar koffieplantage dat zij haar kinderen naar school kan laten gaan en dat ze ’s avonds thuis hun huiswerk kunnen maken. Iets wat geen vanzelfsprekendheid is in een land waar velen geen elektriciteit hebben.

Prijswinnende koffiebonen

Het koffieproject in Oeganda begonnen wij dus in 2010, maar lang was de opbrengst onvoldoende om daar ook zelf koffie van te kunnen maken. Dat veranderde door de continue investeringen in scholing, materieel en doordat steeds meer koffieboeren zich bij dit project aansloten. In 2016 was de koffieoogst al van zo’n goede kwaliteit dat ze daarmee de Oegandese koffietest wonnen voor de beste koffiebonen. En in 2018 was de oogst groot en goed genoeg dat wij het in ons assortiment konden opnemen. En daar is het nu, 5 jaar later, nog steeds.

Krachtige bonenkoffie

Kalimi is een krachtige bonenkoffie met een rijke, ronde smaak, een tikkeltje frisheid, een klein zuurtje en een nasmaak van karamel. Het bestaat voor 35% uit Robusta en 65% uit Arabica koffiebonen. Die smaak is niet zomaar tot stand gekomen. Een koffiemelangeur, zeg maar ‘de neus’ in het productieproces voor koffie, heeft dit na vele malen mengen, melangeren en testen, samengesteld. En al die jaren houdt hij die smaak in de gaten. De bonen kunnen natuurlijk per oogst wat anders van smaak zijn. Om te zorgen dat de Kalimi koffie toch altijd hetzelfde smaakt, wordt elke levering weer getest. Waar nodig past de melangeur het malen en branden dan aan.

6.600.000 kopjes Kalimi koffie…

Dat de Kalimi koffie niet zomaar een nieuwe koffie in ons assortiment is, blijkt wel uit de cijfers. Sinds we het aanbieden, hebben we er bijna 60.000 kilo van verkocht. Dat zijn zo’n 6,6 miljoen kopjes Kalimi koffie! Wat betekent dat per dag duizenden mensen van deze smaakvolle koffie genieten. En met elk kopje Kalimi koffie dragen we ook weer bij aan het Oegandaproject. Een klassieke win-winsituatie dus!

Koffie en bijtjes

Sinds de start van het Oegandaproject zijn er steeds meer koffieboeren en gezinnen die zelfvoorzienend worden. Door de opbrengsten van hun koffieplanten, hebben ze meer middelen voor een beter leven en daarmee een betere toekomst voor zichzelf en hun kinderen. Maar daar blijft het niet bij. Sinds vorig jaar dragen ze ook bij aan een beter milieu door het project Busy Bees. Daarmee hebben 1.000 koffieboeren een imkerij gestart bij de koffieakkers en macadamiabomen daaromheen geplant. Hierdoor hebben de koffieboeren een bredere bron van inkomsten, worden de koffieoogsten beter dankzij de bestuiving door de bijen en zijn de akkers beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Door met Oeganda

Met dit eerste lustrum van onze eigen koffie uit Oeganda vieren we een bijzondere mijlpaal. En kijken we meteen vooruit. Want sinds de start hebben we dankzij al onze klanten die voor deze koffie kozen, al veel voor de boeren in Oeganda kunnen betekenen. En daar gaan we mee door. Zodat ze in Oeganda steeds meer en beter kunnen boeren op de koffieplantages en wij hier heerlijke, eerlijke koffie kunnen blijven drinken.

Ontdek zelf de Kalimi bonenkoffie

Wil je de Kalimi koffie eens zelf proeven? Dan kan dat natuurlijk! Vraag het aan de koffieleverancier bij jou in de buurt en hij laat je graag kennismaken met deze smaakvolle bonenkoffie.

Labels: