Keurmerken voor koffie en thee

Keurmerken voor koffie en thee, zodat echt iedereen van onze koffie kan genieten

Een kop koffie smaakt veel beter als je weet dat die eerlijk tot stand is gekomen. Vandaar dat wij bijna uitsluitend koffie en thee met een keurmerk verkopen. Maar wat is dat keurmerk eigenlijk, waar staat het voor? En vooral, smaakt de koffie of thee dan echt zoveel beter? Wij zetten de informatie over keurmerken daarom nu eens keurig op een rij.

Duurzame, gezonde keuze dankzij het keurmerk

Een keurmerk is een middel om consumenten of afnemers te informeren over een product zodat ze een duurzame of gezonde keuze kunnen maken. Zo vertelt een keurmerk of het duurzaam is geteeld, biologisch is, of het eerlijk is verhandeld en of het bijvoorbeeld past in een bepaald voedingspatroon. Maar inmiddels zijn er zoveel keurmerken en logo’s dat het er niet duidelijker op is geworden. Vandaar dat het Voedingscentrum met experts en Milieu Centraal alle keurmerken heeft beoordeeld en daaruit 11 topkeurmerken* heeft geselecteerd. Waaronder de keurmerken van de producten uit ons assortiment.

Koffie met erkende topkeurmerken

Omdat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Fortune Coffee een essentieel onderdeel is van het zakendoen, selecteren we waar mogelijk alleen koffie en thee met een keurmerk. Zoals de Bio Arabica Koffie, een 100% biologische koffie van Arabicabonen. Door deze zorgvuldige selectie bevatten de meeste koffiesoorten en alle thee uit ons assortiment het Fairtrade, Rainforest Alliance of UTZ Certified keurmerk. Stuk voor stuk erkende topkeurmerken dus!

Wat deze keurmerken betekenen

De keurmerken waar wij mee werken garanderen dat de koffie en thee eerlijk tot stand is gekomen zonder onnodige belasting voor het milieu of uitbuiting van mensen. Concreet betekenen ze het volgende:

Fairtrade/Max Havelaar
Dit keurmerk staat voor een gegarandeerd inkomen voor de koffieboeren zodat ze kunnen investeren in hun bedrijf en de middelen hebben om hun kinderen een goed toekomstperspectief te bieden. Fairtrade/Max Havelaar helpt ze hierbij met o.a. strikte handelsvoorwaarden zoals een minimumprijs die de kosten van duurzame productie dekt en een Fairtrade premie die vaak benut wordt voor bedrijfsontwikkeling.

Rainforest Alliance
Een milieu-keurmerk dat staat voor eerlijke handel in landen waar het regenwoud groeit. Rainforest Alliance is een internationale non-profit natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van ecosystemen en de mensen en dieren die daarvan afhankelijk zijn. Koffieboeren die zich voor dit keurmerk willen certificeren moeten voldoen aan 200 eisen op het gebied van natuur- en waterbehoud en bosbeheer en hun werknemers moeten een minimumloon krijgen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

UTZ Certified
Het keurmerk UTZ Certified staat voor duurzame landbouw en een betere toekomst voor boeren, hun families en onze planeet. Het keurmerk is vooral voor koffie, thee en cacao. Het garandeert de koper dat de koffie is verbouwd op plantages die verantwoord omgaan met landbouwchemicaliën en zorgen dat hun arbeiders en families toegang hebben tot fatsoenlijke gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting en dat hun arbeidsrechten worden beschermd. Via een nummer kan elk UTZ-gecertificeerd product door de hele keten terug herleid worden, tot aan de koffieboer toe.

De smaak van verantwoorde koffie

Koffie is deels beleving dus het feit dat het verantwoord geteeld en verhandeld is, komt de smaak alleen maar ten goede. Maar hoe goed jouw gevoel over de koffie ook is, de smaak is toch ook echt heel belangrijk. Vandaar dat bij Fortune Coffee de kwaliteit van de koffie ook een heel belangrijk criterium is. Door te kiezen voor kwalitatieve koffiebonen uit diverse regio’s en die in verschillende melanges te combineren, is onze koffie dus altijd uitstekend en altijd beschikbaar in een melange naar jouw smaak.

Zelf de koffie keuren?

Wil jij zelf onze koffie eens keuren? Dan maak je een afspraak met een koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij adviseert je graag welke soort koffie het beste past bij jouw bedrijf en laat je de verschillende koffiesoorten natuurlijk graag zelf proeven.

 

*) Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/keurmerken.aspx

Labels: