Koffielanden voor duurzame koffie

Steeds vaker hoor je over duurzame of biologische producten. De meesten denken dat het dan alleen gaat om eten of drinken dat zonder bestrijdingsmiddelen is geteeld of geproduceerd. Maar dat is niet alles. Duurzaamheid gaat ook over eerlijk zakendoen en een verantwoord gebruik van de grond en onze planeet. En daar houden ze in de koffielanden ook rekening mee.

De koffiegordel

De meeste koffie wordt geteeld in de landen rond de evenaar. Precies gezegd in een gordel tussen 25˚ noorderbreedte en 30˚ zuiderbreedte. Zeg maar van de bovenkant van Midden-Amerika tot halverwege Zuid-Amerika. Een regio die doorgaans niet bekend staat om een heel florerende economie wat ook meteen weer invloed heeft op de manier waarop wordt gewerkt en de landbouw bedreven.

Duurzaam koffie verbouwen?

Want duurzaam koffie verbouwen lijkt helaas op korte termijn minder aantrekkelijk dan koffie telen met behulp van allerlei bestrijdingsmiddelen en arbeiders waarvoor niet zoveel geregeld hoeft te worden. De oogst zal sneller slagen en de kosten rondom personeel zijn lager.

Grootste exporteur in biologisch gecertificeerde koffie

Maar dat is korte termijn. De bestrijdingsmiddelen verpesten de grond van de koffieplantages waarna biologisch telen (voorlopig) niet meer mogelijk is. En dat het beter en socialer is om goed voor arbeiders te zorgen, is ook geen geheim meer. Vandaar dat steeds meer landen en organisaties zich inzetten voor duurzaam verbouwen. Zo is Mexico een van de grootste exporteurs van biologisch gecertificeerde koffie. En wordt de koffie in de Sierra Maestra Mountains in Cuba, zonder chemische meststoffen bewerkt.

Afrika met de meeste koffielanden ter wereld

Ook in Afrika, het continent met de meeste koffielanden ter wereld waarvan een aantal de beste koffiesoorten produceren, wordt steeds meer aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen besteed. Met verschillende keurmerken gebaseerd op belangrijke criteria. Zo kijkt het Max Havelaar-keurmerk, Fairtrade, of de koffieboeren een gegarandeerd minimuminkomen ontvangen voor de geproduceerde koffiebonen en staat het UTZ Certified voor duurzame landbouw en een betere toekomst voor de boeren, hun families en de planeet. En Rainforest Alliance is een keurmerk voor het milieu en eerlijke handel in landen van het tropisch regenwoud.

MVO bij Fortune Coffee

Bij Fortune Coffee bevatten veel koffie- en alle theesoorten een van deze keurmerken. Maar daar stopt het voor ons niet. Want ook in Nederland dragen we ons MVO-steentje bij. Zo verpakken we de koffie in aluminiumvrije verpakkingen en zijn die weer zo ontwikkeld dat er zoveel mogelijk omdozen op een pallet passen. Dat scheelt in transport en dus in CO2-uitstoot. En wil je een koffieautomaat kopen voor op kantoor, dan is het goed te weten dat deze machines geassembleerd zijn op zonne-energie en we alleen samenwerken met toeleveranciers die ook volgens MVO-criteria produceren en werken.

Voor duurzame, smakelijke koffie op het werk

Van koffiebonen uit duurzame koffielanden naar smakelijke koffie uit de koffieautomaat bij jou op kantoor. Dat is waar het ons om gaat, want natuurlijk moet die smaak ook prima op orde zijn. En dat mag jij beoordelen. Want de koffieleverancier laat jou graag van onze koffie proeven of regelt een proefplaatsing van een koffiemachine bij jou op kantoor. En vraag je je af of dat niet veel onnodig rijden oplevert? Dat valt wel mee. Juist om ook die kilometers te beperken hebben we door heel Nederland koffieleveranciers zitten. MVO dus, vanuit de koffiegordel tot en met bij jou voor de deur!