Van koffieboon tot kopje koffie; bij ons geniet iedereen van goede koffie!

Van koffieboon tot kopje koffie; wij willen dat iedereen ervan geniet. Dat betekent dus ook de koffieboer die aan het begin van het productieproces staat. Om die reden kopen we veel duurzaam en verantwoord geproduceerde koffie in en zijn we de hoofdsponsor van het koffieproject in Oeganda. Een project waarbij koffieboeren en hun gezinnen weer de mogelijkheid krijgen om zelf aan een goede toekomst te werken.

Betty Kalimi, succesvolle koffieboerin uit Oeganda

Zo ook Betty Kalimi, een weduwe, moeder van zes en een van de inmiddels 1.000 koffieboeren in Oeganda die via de Uganda Child Care Foundation (UCCF) een eigen koffieplantage kon starten. En met succes! Ze begon in 2010 met 300 planten en heeft dit in de afgelopen jaren weten uit te breiden tot een koffieplantage met 550 koffieplanten die haar in het laatste seizoen 254 kilo koffiebonen opbracht.

Licht voor huiswerk

Dankzij deze plantage kan Betty haar kinderen naar school laten gaan. Een belangrijke stap want dit biedt de volgende generatie meer toekomstperspectief. Hiervoor moeten ze natuurlijk wel hun huiswerk kunnen maken. Een activiteit waar licht bij nodig is want om 7 uur ’s avonds is het al donker in Oeganda. Veelal werd dit opgelost met paraffinelampjes; een dure en ongezonde lichtbron waarvan de vrijkomende dampen ademhalingsproblemen, luchtweginfecties en een afnemend zicht veroorzaken. Ook geven ze weinig licht waardoor kinderen sneller vermoeid raken. En elk jaar weer worden veel kinderen met brandwonden, veroorzaakt door deze lampjes, opgenomen in het ziekenhuis.

Solarproject

Dankzij haar verbeterde situatie heeft Betty deel kunnen nemen aan het solarproject van het UCCF. Een project waarbij solarlampen worden geïnstalleerd die meer en veiliger licht geven. In een periode van zes maanden betaalt de deelnemer een klein bedrag voor de installatie, controle, uitleg en de solarlampen. Daarna zijn de lampen eigendom en kan het gezin langer profiteren van veilig licht. Betty heeft nu dus zonnepanelen op haar huis, licht in huis en geen gevaarlijke paraffinelampjes in huis meer!

Meer kansen en een beter leven

Een betere leefsituatie en meer kansen voor gezinnen zoals die van Betty, dat is de reden dat wij ons nog steeds inzetten voor ons Oegandaproject. Waar we begonnen met een groep van 100 koffieboeren heeft nu het tienvoudige meer mogelijkheden dankzij een startkapitaal van 300 koffieplanten, scholing en begeleiding. Ook is dit project in de loop der tijd uitgebreid met onder meer een sorteermachine voor koffiebonen en een koffieopslagloods. En, als er voldoende beschikbaar is vanaf de plantages zullen we dit jaar voor het eerst koffie op de markt brengen die deels bestaat uit koffiebonen van deze koffieboeren!

Ook genieten van de beste koffie én de koffieboeren in Oeganda steunen?

Natuurlijk kunnen wij niet alleen deze koffieboeren in Oeganda steunen, daar hebben we jou heel hard voor nodig. Door te genieten van de beste koffie maak jij het mogelijk dat deze koffieboeren een beter en zelfstandig leven opbouwen met hun eigen onderneming in koffie. Vandaar van koffieboon tot kopje koffie. Wil je daar meer over weten? Vraag het dan eens aan de koffieleverancier bij jou in de buurt!

Labels: