Ondernemen in koffie

“Hé de koffieboer is er weer!” Degene achter de balie verwelkomt Job enthousiast en met een glimlach als hij de koffie komt brengen. “Hier stap ik ’s ochtends met plezier m’n bed voor uit!” Job van Vliet, ondernemer bij Fortune Coffee in de regio Veluwe, is heel enthousiast over zijn werk als koffieleverancier. “Je bent zelfstandig ondernemer met de ondersteuning van een hele organisatie, dat maakt dit zo geweldig leuk.”

Ondernemerschap

Job begon in januari 2016 voor Fortune Coffee maar was al bekend met zowel het ondernemen als met Fortune zelf. Zo had hij zelf bijna 5 jaar een bouwbedrijf en was zijn broer Wilco eerst Fortune-ondernemer in de Veluwe. Nadat Job door een versleten knie moest stoppen met zijn eigen bedrijf werkte hij 7 jaar als hoofd Verkoop bij een bedrijf in hout- en bouwmaterialen. Wekelijks bezocht hij klanten maar het ondernemerschap bleef kriebelen. Toen zijn broer hem vroeg de regio over te nemen, liet hem dat dus ook niet los.

Beter resultaat

“Met familie moet je wandelen, niet handelen. Ik hield de boot dus af maar het idee hield me wel bezig.” Job ging toch in gesprek met Fortune Coffee en er was direct een klik. “Het hele concept sprak me enorm aan, net als de mensen. Dat ik weer zelf kon ondernemen en tegelijk gebruik kon maken van de marketing en administratieve ondersteuning van een Centrale Organisatie, dat leek me ideaal. Bij mijn bouwbedrijf moest ik het allemaal zelf regelen en was er geen feedback op ideeën. Nu kom ik met voorstellen die we gezamenlijk kunnen uitvoeren of met elkaar bespreken waarna we samen tot een beter resultaat komen.”

Samenwerken = Succes

Ook al ben je als ondernemer heel zelfstandig, het echte succes komt door samen te werken. Dat staat bij Fortune dan ook centraal. Job is heel blij dat hij deze stap genomen heeft. “Je moet wel ondernemend zijn en er vol voor gaan. Jij maakt het verhaal kloppend; met service, persoonlijke aandacht, meedenken met de klant en zorgen dat je weet wat daar speelt. Je bent tenslotte geen dozenschuiver maar ondernemer.”

Durven en doen

Een achtergrond in de bouw lijkt misschien niet logisch voor een koffieleverancier, maar niets is minder waar. Volgens Job moet je vooral ondernemend zijn, dingen durven te starten waarbij je vooraf niet exact weet hoe het zal gaan. “Natuurlijk is het voor mij niet spannend om een koffieautomaat los te schroeven. Maar ik ben vooral altijd ondernemer geweest en dus gewend om een product aan de man te brengen en de service hoog te houden. Die kennis van koffie moest ik wel bijspijkeren, maar dat gaat snel genoeg door de workshops en trainingen die Fortune mij aanbiedt.”

Ook franchisenemer worden bij Fortune Coffee?

Fortune Coffee heeft nog verschillende regio’s  in Nederland waar iemand met passie voor ondernemen en koffie zijn of haar franchise kan starten . Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar zoals Job zegt “Als je echt ondernemer bent in hart en nieren en je durft jezelf te zijn, altijd en in alle opzichten, dan lukt het.” Durf jij het aan? Laten we dan eens kennismaken, de koffie regelen wij alvast!

Labels: