Succesvol ondernemen bij Fortune Coffee

Anderhalf jaar nadat franchisenemer Job van Vliet de regio Veluwe overnam en als koffieleverancier aan de slag ging, blikt hij terug op die eerste periode. “Ik vond het vanaf het begin af aan geweldig, ik kan hier echt zelfstandig ondernemen terwijl ik wel de hele organisatie van Fortune Coffee achter me heb als ruggensteun. Zo doe je het niet helemaal alleen terwijl ik wel kan doen wat ik wil.” En dat gaat goed, met een groei boven verwachting en voldoende ruimte om werk en privé goed te combineren.

Flinke investering

“Deze regio was van mijn broer. Voordat ik het overnam heb ik nog wel heel goed nagedacht. Ik ben een echte ondernemer dus dat sprak me meteen aan, maar je moet toch een flinke investering doen als je een bestaande regio overneemt. Je betaalt immers goodwill. Toen ik tekende had ik dan ook de zweetdruppels op m’n voorhoofd. Het voelde meteen als mijn bedrijf en ik dacht ‘Nu moet ik er echt voor gaan!’, en dat heb ik ook gedaan.”

Procedure

Voordat het zover was, ging Job nog wel door een hele procedure met Fortune Coffee. “Bij het eerste gesprek met de Centrale Organisatie was ook mijn vrouw aanwezig. Zij vroegen mij wie ik nu echt ben en hoe ik privé leef. Zo’n start heeft immers veel impact, zakelijk en privé. Daar maken ze je bewust van en zelf willen ze natuurlijk ook zeker weten dat ze in zee gaan met iemand die het waar kan maken. Dat is maar goed ook, de basis moet goed zijn en je partner moet er echt achter staan.”

Brood verdienen met koffie en thee

Tijdens de eerste gesprekken werd ook alles financieel goed doorgenomen. “Ik vroeg me vooraf wel af hoe je met koffie, thee en koffieautomaten je brood kunt verdienen. En natuurlijk hoe die investering terugverdiend zou worden. Samen maak je dan een plan waarbij je een mooie groeilijn uitzet. De Centrale Organisatie weet wat mogelijk is dus je krijgt daar een goed en realistisch beeld bij. En de realiteit pakt voor mij boven verwachting goed uit. Inmiddels heb ik 2 extra mensen in dienst genomen en had ik in het eerste jaar al een omzetgroei van +50%!”

De sleutel voor een succesvolle franchiseregio  

De sleutel voor een succesvolle franchiseregio is volgens Job om vooral jezelf te zijn, altijd en bij iedereen. En om altijd ‘aan te staan’. “Je moet voor elke klant dat extra stapje willen zetten. Als wij de koffie bijvullen, dan halen we meteen een doekje door het kastje als dat nodig is. Het zijn kleine details maar daarmee maak je wel het verschil.”

Overnemen bestaande regio? Een groot voordeel!

Het overnemen van een bestaande regio heeft vooral veel voordelen. De investering die ervoor nodig is, kan door een echte ondernemer zeker terugverdiend worden. Daarbij biedt een bestaande regio overnemen ook vooral kansen. Er is immers al een basis waarop je verder kunt bouwen en waarop jij jouw eigen stempel kunt drukken. En zijn er al personeelseden in de regio, dan is er altijd iemand die precies weet hoe het gaat en als back-up kan dienen. En ook dat is een groot voordeel!

“Ik doe gewoon zoals ik ben”

Als franchisenemer ben je natuurlijk ondernemer en dat zie je ook terug in de uren die je werkt. Zijn het er op papier 40, in de praktijk zal dat wel meer zijn. Maar doordat je die uren zelf bepaalt, ben je heel flexibel. “Als ik een keer tussen de middag thuis wil eten, dan kan dat. En moet ik ’s ochtends ergens zijn vanwege de kinderen, dan regel ik het zo dat ik pas om 10 uur aan de slag ga. Natuurlijk ben ik dan ’s avonds om 9 uur nog met de administratie en andere zaken bezig. Maar dat hoort erbij. Ik doe dit met zoveel plezier dat ik het niet als werk ervaar, ik doe gewoon zoals ik ben.”

Wil jij ook een bestaande regio overnemen?

Wil jij ook met net zoveel enthousiasme en plezier elke dag bouwen aan je eigen bedrijf? Dat je bovendien opstart vanuit een solide fundament? Dat kan! Bij Fortune Coffee wordt de bestaande regio Lansingerland nu ter overname aangeboden. Daar kun je dus net als Job met een bestaand klantenbestand jouw bedrijf succesvol verder uitbouwen. Kijk voor meer informatie over het worden van een franchisenemer bij Fortune Coffee op onze website of neem contact op met de Centrale Organisatie. We ontmoeten je graag binnenkort bij een kop koffie!

 

Labels: