Cacao: friend with benefits!

Leestijd: 2,5 minuten

Sinterklaas is niet compleet zonder een dikke chocoladeletter in je schoen. En een lange schaatstocht is pas écht af met zo’n mok dampende, romige chocolademelk. Cacao heeft een vaste plek in ons hart veroverd. En dat is niet alleen omdat het gewoon lekker is! Het pure cacaoproduct heeft namelijk ook nog allerlei voordelen voor je gezondheid.

Mineralenbommetje

Allereerst zit cacao vol mineralen. Magnesium, koper en ijzer: allemaal goede bouwstoffen voor je lichaam, en bronnen van energie. Magnesium heb je nodig voor wel 300 processen in je lichaam. Te weinig magnesium in je lichaam kan bijvoorbeeld zorgen voor verkramping van je spieren. Daarnaast kan cacao bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Het maakt de bloedvaten flexibeler, waardoor de bloeddruk daalt en het bloed beter kan doorstromen.

Lekker relaxed

Maar daar houdt het nog niet mee op. Cacao werkt ook positief op je hormonen: het regelt je endorfineproductie. Dat stofje geeft je een aangenaam gevoel, je krijgt een gevoel van bevrediging. Het mooie is: je hoeft nog niet eens een hap te hebben genomen van een chocoladereep om je beter te voelen. Als je cacao ruikt word je ook al ontspannen. Die lekkere geur werkt namelijk op de thèta-golven; de hersengolven die actief zijn vlak voordat je in slaap valt.

Ook nog slim

Bovendien bevat cacao serotonine: ook weer zo’n stofje waar je blij van wordt. Maar wat veel mensen niet weten: het speelt ook een belangrijke rol in het geheugen. Dus heb je tijdens je werk even een oppepper nodig, dan is cacao helemaal geen gek idee!

Keuzes maken

Wil je optimaal gebruik maken van al die positieve effecten van cacao? Kies dan wel de juiste cacao. De gezondste varianten zijn pure chocolade, cacao(bonen) en rauwe cacao in poedervorm. Ook andere vormen van minimaal bewerkte chocoladeproducten zijn de slimste keuzes als je voor gezond wilt gaan.

Gezonde chocolademelk

Nu Koning Winter weer zijn intrede doet, mag een recept voor chocolademelk niet ontbreken. Natuurlijk kun je gaan voor zo’n mok warme chocolademelk met slagroom, marshmallows of een scheutje koffielikeur. Maar dit blog gaat over gezondheid, dus dat doen we natuurlijk niet. Daarom geef ik je dit recept voor gezonde chocolademelk, waar je óók je vingers bij af kunt likken. 600ml havermelk of 50/50 kokosmelk/water 4 dadels 2 el rauwe cacaopoeder Doe de ingrediënten in de blender en mix ze tot een heerlijke chocolademelk. Je kunt het in een pannetje opwarmen, maar zorg dat je het niet laat koken, want daardoor verlies je een deel van de voedingsstoffen.

Lekker makkelijk

Je hebt natuurlijk niet altijd zin of tijd om zo’n recept klaar te maken. Maar kun je die lekkere cacaogeur niet missen en wil je een heerlijke, snelle chocoladedrank? Ga dan naar de dichtstbijzijnde automaat met een van de Fortune Coffee Cacaomixen!

 

Evelien Lems,

Health coach bij PureLiving

 

Meer blogs lezen over gezondheid?

Koffie om scherp te blijven, die drink je zwart!

De verborgen voordelen van kruidenthee