Krijg de zomer in je bol met de lekkerste thee!

Leestijd: 3 minuten

De dagen worden langer, lammetjes huppelen door de wei en de temperatuur gaat weer omhoog: de zomer komt er nu toch écht aan! Leg die zonnige outfit voorin je kast en zet de ventilator maar klaar. Je kunt er immers niet vroeg genoeg bij zijn. Heb je er ook zo’n zin in?! Wij zochten een lekker zomers thee-recept voor je uit om het compleet te maken!

Lekker hydrateren

Allereerst: vergeet niet om goed te hydrateren, als die zon écht gaat branden. Drink, drink, drink. Want als je zweet, verlies je vocht. En om echt scherp te blijven moet je vochtbalans goed op peil blijven. Bijvoorbeeld met een kop lekkere thee. Is het dan beter om warme of koude thee te drinken? Hoe zit dat nu eigenlijk?

Warm of koud?

Drink je ijsthee, dan wil je lichaam dat eerst verwarmen. Dat verwarmingsproces van zo’n drankje van 3 naar pakweg 37 graden, kost tijd en energie. Andere lichaamsprocessen, zoals je spijsvertering, komen dan even stil te liggen. Zit je prima in je vel, dan geeft dat niets. Maar ben je vermoeid, heb je stress of spijsverteringsklachten, dan kan dat nét even teveel zijn. Dan kun je je energie wel beter gebruiken. Kies in dat geval voor een kop warme thee; dat heeft de juiste temperatuur om direct door je lichaam te worden verwerkt.

Rustige oppepper

Thee hydrateert niet alleen, het geeft je ook extra energie; er zit namelijk theïne in. Dat heeft dezelfde werking als cafeïne. Maar thee geeft niet die instant boost van koffie; er zit minder theïne in thee dan cafeïne in koffie en theïne wordt langzamer in je bloed opgenomen. Je krijgt dus een rustige oppepper. Vind je dat toch nog net een beetje too much? Dan is een lekkere kruidenthee zonder theïne een beter idee voor jou. Er is zoveel keuze, dat er voor iedereen wel een passende thee bestaat.

Zomerse ijsthee

Dit is hét ideale drankje voor een middag op een warm kantoor of een zomers event. Makkelijk te maken en gezond. Munt bevordert de spijsvertering, verhelpt een opgeblazen gevoel en zorgt ervoor de vitamines goed worden opgenomen. En het is nog lekker ook!

Wat heb je nodig voor 1 liter ijsthee?

Kook 300 ml water. Laat het even afkoelen, tot zo’n 80 graden. Kneus de munt en doe het samen met de theezakjes en citroenschijfjes in een kan. Schenk het warme water er overheen. Laat 10 – 15 minuten trekken. Schenk dan 700 ml koud water er bij en voeg ook de ijsblokjes toe. Vergeet niet om je glas mooi te garneren met wat schijfjes citroen én natuurlijk zo’n kleurig parasolletje. Genieten maar!

 

Evelien Lems,

Health coach bij PureLiving

 

Meer blogs lezen over gezondheid?

Koffie: vet lekker!

De verborgen voordelen van kruidenthee

 

Labels: