• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
10-arabica-vs-robusta-een-wereld-van-verschil-in-een-koffieboon

Arabica versus Robusta: een wereld van verschil in een koffieboon

02-07-2018

“Arabica met een vleugje Robusta” of “Melange van Arabica en Robusta.” Ongetwijfeld heb je dit wel eens gehoord of gelezen. Het komt ook op onze verpakkingen en website voor. Het vertelt de koffiedrinker wat er nu in dat lekkere kopje koffie zit. Maar wat zegt het nu eigenlijk? En wat maakt het uit, denk je misschien. Nou, heel wat. We zoomen daarom in op de koffieboon om het verschil tussen Arabicabonen en Robustabonen uit te leggen.

Zo’n 100 koffiesmaken 

Allereerst is de ene Arabicaboon de andere niet; de smaak wordt bepaald door de locatie waar de koffieplant groeit en dus zijn er smaakverschillen tussen een Arabica uit Honduras en die uit Brazilië. Vandaar dat je wereldwijd tot wel bijna 100 verschillende soorten Arabica- en Robustakoffiebonen aantreft terwijl we het enkel over de Arabica en Robusta hebben; elke boonsoort valt onder één van deze hoofdsoorten. Toch is de keuze welke koffieboon in de melange komt, bepalend voor de koffiesmaak. 

Meer cafeïne als beschermer tegen plantenziektes 

Het grootste verschil in smaak tussen de Arabica en Robusta wordt bepaald door de hoeveelheid cafeïne. Robusta bevat veel meer cafeïne en heeft daardoor een sterke, bittere smaak. De reden hiervoor is de hoogte waarop de planten groeien. Robustaplanten groeien op plekken die niet hoger zijn dan 600 meter. Daardoor zijn ze kwetsbaarder voor ziektes en parasieten. De plant beschermt zichzelf daartegen met cafeïne. Veel meer dus dan de Arabica-koffieplant nodig heeft. Die groeit namelijk op hoogtes boven de 600 meter waar ze minder gevaar lopen. 

Dure koffieboon 

Juist die hoogte maakt de Arabica-plant wel weer lastiger om te telen en te oogsten. Het is arbeidsintensiever en dus is de Arabicaboon duurder. Bovendien levert een Arabica-koffieplant minder bonen op dan een Robusta, waardoor er meer koffieplanten nodig zijn om net zoveel koffiebonen te produceren. Toch bestaat de wereldwijde koffieproductie voor 60% uit Arabica-bonen. 

Hippe koffiebar of oploskoffie 

Ondanks dat Arabicabonen prijziger zijn, is de vraag ernaar hoger; de Arabica-koffieboon is zachter, fruitiger en minder bitter dan de stevige Robustaboon. Je ziet de Arabica veel terug in hippe koffiebars waar ze als enkel Arabica of als blend met Robusta wordt geschonken. De Robusta zelf wordt juist veel gebruikt voor Italiaanse koffieblends waar zo’n stevige bite wel gewaardeerd wordt. Ook in oploskoffie wordt de Robusta veel gebruikt. 

Handje koffiebonen 

Heb je op het werk een bonenmachine? Kijk dan eens goed naar de bonen de volgende keer dat je de automaat bijvult. Puur op het oog kun je namelijk al de Robusta van de Arabica onderscheiden. De Robusta is rond met een rechte doorsnede (dat streepje over de koffieboon). De Arabica is ovaler van vorm en heeft een krom streepje over de boon. Heb je een blend, dan zou je dus beide soorten in je hand moeten zien! 

Arabica + Robusta = talloze koffiemelanges 

Behalve dat de samenstelling tussen Arabica- en Robustabonen al bepalend is voor de smaak, is ook de herkomst van de koffieboon van belang en de mate van branding. Hoe langer en hoe heter, hoe donkerder de boon en dus hoe pittiger de smaak. Vandaar dat er ontelbare koffiemelanges mogelijk zijn, afkomstig van de Arabica en Robusta. 

Duurzame koffiesoorten 

In ons assortiment hebben we op dit moment meerder koffiesoorten en dus volop keuze uit milde of juist pittige smaken. Stuk voor stuk zijn het verantwoorde en duurzame koffiesoorten die eerlijk tot stand zijn gekomen. Dat vinden wij koffie van topkwaliteit; omdat het daardoor in meerdere opzichten goed smaakt. 

Zelf proeven? 

Wil je zelf het verschil proeven tussen de verschillende koffiemelanges? Vraag het dan aan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Met verschillende soorten voor diverse zetmethodes heeft hij altijd een koffie naar jouw smaak en geschikt voor jouw bedrijf. Probeer het maar!


46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.