• Persoonlijke service met een glimlach
  • Snelle levering, altijd dichtbij
  • 60 maanden gratis service & onderhoud
  • Geen contract
65-kop-koffie-cafe-au-lait

Kop koffie: Café au lait

13-01-2023

De Franse kop koffie in het assortiment koffiesoorten: de café au lait. Koffie met melk dus. En toch is deze kop koffie weer net anders dan een koffie verkeerd of een caffè latte. Wat het dan precies is? We vertellen het je in dit nieuwste blog over de koffiesoorten: alles over de café au lait.

Franse koffie voor het ontbijt

De café au lait is een kop koffie met veel warme melk. Een echte café au lait wordt gemaakt van filterkoffie en bestaat uit ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Van oorsprong is dit een Franse ontbijtkoffie. In Frankrijk wordt het als ontbijt geserveerd in een grote kom zonder oren met een stuk stokbrood of een croissantje ernaast. Het broodje wordt dan vervolgens in de koffie gedoopt. Op z’n Frans de dag beginnen? Dat lijkt ons geen gek idee!

Café au lait of koffie verkeerd?

Een koffie met veel melk klinkt misschien als een koffie verkeerd, en daar wordt de café au lait ook vaak mee verward. Toch is dat niet hetzelfde. De koffie verkeerd bestaat voor de helft uit koffie en de andere helft uit warme melk. Een klein verschil dus, maar de café au lait met iets meer melk smaakt daardoor toch net wat romiger dan een koffie verkeerd.

Anders dan de caffè latte

Ook een caffè latte wordt vaak verward met de café au lait. Terwijl ook dit twee verschillende soorten koffie zijn. De caffè latte wordt namelijk gemaakt met espresso en bestaat voor een deel ook uit melkschuim. Het broertje van de cappuccino zeg maar. Maar dus echt heel anders dan de café au lait waar geen melkschuim aan te pas komt en die ook niet met espresso gemaakt wordt!

Zo maak je zelf een café au lait

Een goede café au lait zelf maken is niet heel ingewikkeld. Je begint met het zetten van filterkoffie en tegelijkertijd verwarm je de melk. Let op dat de melk niet gaat koken en zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen aanhoudt. Neem je bijvoorbeeld 80 ml filterkoffie? Dan heb je 120 ml warme melk nodig. Elke andere hoeveelheid kan ook, zolang je maar de verhouding 60:40 aanhoudt; 60% warme melk op 40% filterkoffie. Schenk eerst de koffie in een kom of grote kop en schenk dan de warme melk erop.

Café au vegan

Houd jij wel van zo’n romige koffiesoort, maar drink je geen melk? Geen probleem. Een café au lait kan ook in een vegan-variant gemaakt worden. Neem in plaats van melk dan havermelk, sojamelk of een andere melkvervanger en verwarm die. Houd dezelfde verhoudingen aan en schenk de melkvervanger boven de filterkoffie. Et voilá, je hebt je eigen café au vegan gemaakt!

Volle of halfvolle melk?

De café au lait kun je zowel met volle als halfvolle of magere melk maken. Er hoeft immers geen schuimlaag van geklopt te worden, dus welke soort melk je kiest maakt niet zo heel veel uit. Voor een goede schuimlaag helpt het als er wat meer vetten in de melk zitten; van een magere melk is het lastiger om een stevige laag melkschuim te maken. Maar of je nu magere melk of volle melk verwarmt, bij een café au lait maakt dat niet uit. Je proeft alleen het verschil in de romigheid van de koffie. Kies dus gewoon wat jij lekker vindt, het kan allemaal!

Koffieautomaten met café au lait

Houd jij wel van een café au lait op z’n tijd, maar heb je geen zin om dat zelf te maken? Of wissel je het graag af met andere lekkere koffiesoorten? Dan is een koffieautomaat een uitkomst! De meeste hebben ook de café au lait als optie. Van een bonenautomaat tot een vriesdroogkoffieautomaat, voor elke werksituatie hebben we verschillende koffiemachines met de keuze uit meerdere koffiesoorten. Ben je benieuwd welke koffieautomaat het meest geschikt is voor jullie bedrijf? En uit welke koffiesoorten je dan kunt kiezen? Vraag het aan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij vertelt je er graag meer over.
46 gerelateerde resultaten gevonden
blog-05-01-2024-teaser

Koffie van Fortune Coffee is meer dan goede koffie alleen. Het verbindt collega’s, klanten en medewerkers met het bedrijf of de organisatie. Van de koffiecorner tot de vergaderzaal, en van de sportkantine tot in de lerarenkamer.