Cafeïne in Red Bull of koffie, wat is het verschil?

Leestijd: 5 minuten

 

Wakker worden met een kopje koffie, dat doen de meesten van ons. De koffie, of eigenlijk de cafeïne daarin, geeft ons de energie om de dag te beginnen. Maar diezelfde cafeïne zit ook in energiedrankjes, zoals Red Bull. Is het dan een goed idee om daarmee de dag te beginnen? En kun je jouw kopjes koffie rustig vervangen door blikjes Red Bull? Heel eerlijk, dat is geen goed idee. Maar waarom niet? We leggen je uit wat het verschil is tussen de beide dranken.

Bevatten Red Bull en koffie net zoveel suiker?

Energiedrankjes zitten vooral boordevol suiker. Een blikje van 250 ml bevat maar liefst 25 gram suiker. Dat staat gelijk aan 7 klontjes suiker. Stel je eens voor dat je een kopje koffiedrinkt met 7 klontjes suiker…. Dit kan natuurlijk niet goed voor je zijn.

Ook loop je het risico dat je uitdroogt als je te veel energiedrankjes drinkt. Je darmen nemen het vocht door de suikers namelijk vertraagd op. Verder krijg je door de suikers al snel na het drinken van zo’n drankje een energiedip. Hierdoor heb je het gevoel dat je weer iets moet nemen om wakker en alert te blijven. Neem je dan weer een energiedrankje, dan kom je in een ongezonde vicieuze cirkel terecht waarbij je er steeds meer van nodig hebt om wakker te blijven. In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk verwacht van een drankje met zo veel suiker, is een energiedrankje ook erg zuur. Daardoor wordt het tandglazuur aangetast.

Cafeïne in Red Bull vs. koffie

Zowel koffie als Red Bull bevatten allebei cafeïne. Sterker nog, een kopje koffie bevat ongeveer evenveel cafeïne als een blikje Red Bull. Ben je benieuwd hoeveel cafeïne er in koffie en Red Bull zit? Beide bevatten ongeveer 80 mg cafeïne. Qua cafeïne is een blikje Red Bull dus vergelijkbaar met een kopje koffie. Maar als ongewenste bonus krijg je er met Red Bull, of met een willekeurig ander energiedrankje, meteen een hele lading suikers en andere additieven bij. Drink je net zoveel energiedrank als koffie, of ga je meer energiedrank drinken om die ongewenste suikerdip te weerstaan? Dan heb je al snel een teveel aan ongezonde toevoegingen binnen. Terwijl het gewenste effect, de oppepper, veel eerder is uitgewerkt dan bij koffie.

Toevoegingen

Behalve de suikers en cafeïne bevatten energiedrankjes nog meer toevoegingen1. Of je nu Red Bull of een ander drankje neemt, elk bevat ook B-vitamines, L-carnitine, guarana-extracten, glucuronolacton en in sommige zit taurine. Wat de effecten hiervan op het lichaam zijn, is niet zeker. Wel is duidelijk dat een teveel aan bijvoorbeeld vitamine B6 ernstige bijwerkingen kan geven, zoals spierkrampen.

Wat is het gevolg van het drinken van veel energiedrankjes?

Een blikje Red Bull of een van de andere energiedrankjes wordt vaak tussendoor gedronken omdat het een snelle oppepper is. Doordat het effect maar van korte duur is wordt er al snel weer een volgend blikje gepakt. Daardoor krijg je snel te veel cafeïne, veel te veel suiker en ook te veel van alle andere toevoegingen binnen.

Drink je te veel energiedrankjes, dan loop je het risico op onder meer hartklachten, angststoornissen, hoge bloeddruk en concentratiestoornissen. Ook kun je erdoor uitdrogen, schaadt het je tandglazuur en is het stiekem een enorme dikmaker door al die suikers. Kortom, over smaak valt niet te twisten maar duidelijk is wel dat een energiedrankje ongezonder is dan een kop koffie. Natuurlijk moet je ook daar niet te veel van nemen, maar zelfs met een paar kopjes koffie blijf je nog binnen de normen voor cafeïnegebruik zoals het Voedingscentrum2 die omschrijft.

Genieten van een kopje koffie, met of zonder suiker? De koffieleverancier regelt het!

Kun jij de werkdag niet starten zonder een goede kop koffie? Of moet je er niet aan denken om al die vergaderingen zonder koffie door te komen? Dat begrijpen wij heel goed. Daarom zorgen onze koffieleveranciers ervoor dat je ook nooit zonder koffie hoeft te zitten. Met snelle, persoonlijke service zorgen zij voor goed onderhouden koffieautomaten en goed gevulde voorraadkastjes zodat er altijd smaakvolle koffie op het werk is. Wil jij ook genieten van je kopje koffie? Neem dan contact op met de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij laat je onze koffie proeven, met net zoveel suikerklontjes als je maar wil!