Recept voor koffie-walnoottaart

Leestijd: 3 minuten

Buiten is het koud en guur en dan gaat niets boven een kop koffie of warme chocolademelk en een stuk zelfgemaakte taart. Even opwarmen na een lange fietstocht, een wandeling met de hond of na een dag werken in de buitenlucht. Krijg je al zin om lekker warm binnen de mooiste creaties te maken? De oven doet de rest! En het feestje is compleet wanneer het huis zich vult met de heerlijke geur. Want dan weet je het; je kunt bijna gaan genieten van iets lekkers!

Zorg voor een geniet-momentje

Deze koffie-walnoottaart is niet alleen een lust voor de maag, maar ook zeker voor het oog. En laat je niet teveel afschrikken door de koffie, want zelfs als je niet van koffie houdt, is deze taart het proberen waard.

Bitterzoet

Taarten zijn vaak heel zoet, koffie is juist wat bitter. Een sterke kop koffie biedt daarom goed tegenwicht voor een taart met zoetigheid. Over het algemeen drinken we daarom ook graag een kopje koffie wanneer we van een stuk taart genieten. Niet geheel verrassend dus dat koffie een lekker ingrediënt is in een taartrecept. Zwarte koffie werkt hierbij het beste. De melk in bijvoorbeeld een cappuccino doet afbreuk aan het bittertje, welke we juist zo graag in de taart willen verwerken.

Boodschappenlijst

• 400 gram boter
• 225 gram lichtbruine basterdsuiker
• 4 eieren
• 225 gram zelfrijzend bakmeel
• 60 gram in kleine stukjes gehakte walnoot
• 90 ml sterke, afgekoelde koffie
• 350 gram poedersuiker
• Snufje zout
• Karamelsaus naar smaak

Bereidingswijze

Klop met een mixer 225 gram boter samen met de basterdsuiker tot een bleek en luchtig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je blijft mixen. Zeef het bakmeel met het zout boven een kom. Roer dit hierna door het botermengsel. Voeg als laatste de stukjes walnoot en 60 ml van de koffie toe en roer tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen. Verdeel vervolgens het mengsel over de bakvorm(en). Het snelste is om de taart in twee identieke taartvormen te bakken. Deze moeten van tevoren worden ingevet en worden bekleed met bakpapier. Bak de twee taarten gaar in 20 tot 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Wanneer je de taart in één vorm bakt, houd je de baktijd van 45 tot 50 minuten aan. Na afloop kun je deze taart horizontaal in twee of drie lagen snijden. Controleer af en toe of de taart al gaar is door er met een satéprikker in te prikken. De cake is gaar als de prikker er schoon en droog uit komt.

Voor de crème roer je de resterende boter, koffie en poedersuiker door elkaar. Voeg eventueel een eetlepel melk toe om de crème wat losser te maken. Smeer de crème tussen de lagen cake. Wanneer je taart drie lagen heeft, verdeel je de crème eerst in twee porties. Maak de taart af met een laagje karamelsaus bovenop en eventueel wat extra walnoten.

Genieten maar!

Meer recepten lezen?

Recept voor Carrot Cake met koffietwist

Recept voor koffie met chocolate salted caramel

Labels: