Cappuccino, de ins en outs van deze populaire koffievariant

Leestijd: 5 minuten

Mogen we eens raden wat jouw favoriete koffievariant is? Heel waarschijnlijk is het cappuccino. En zo niet, dan is dat ongetwijfeld de koffievariant die je het meest haalt als je weer eens een rondje naar de koffieautomaat doet voor jouw collega’s. Cappuccino wordt namelijk na koffie het meest aangeboden op kantoor en heeft de voorkeur van meer dan de helft van de medewerkers*. Maar, wat is nu die cappuccino en waarom is het zo mateloos populair?

Per land net even anders

De oorsprong van de cappuccino ligt naar verluidt in Wenen waar ze een Kapuziner Kaffee hadden; koffie met room en suiker. Van bovenaf gezien leek het op een kapucijner monnik met een witte kruin en een bruin habijt. En nog steeds ziet een cappuccino er zo uit, alhoewel het per land wel anders wordt geserveerd. Zo zul je in België de cappuccino met slagroom krijgen, maken ze het in Frankrijk van filterkoffie en in Oostenrijk met opgeklopt eiwit en chocoladekrullen. Bij ons is het heel gewoon om cacao over de cappuccino te strooien en is het de kunst om zo’n glad en spiegelend wit oppervlak te krijgen met een klein randje donkere crema van de espresso eromheen.

Het geheim…

Het geheim van een goede cappuccino zit ‘m dan ook in die schuimrand en natuurlijk de koffie. Een cappuccino is namelijk voor een derde deel espresso, een derde deel melk en een derde deel melkschuim. En juist dat schuim goed maken, dat vergt wel wat oefening.

Zelf de schuimkraag voor cappuccino maken?

Wil jij ook zelf zo’n fijne, gladde cremalaag maken? Zorg dan dat je een koffieapparaat hebt met een stoompijpje. Laat dat pijpje eerst leegblazen zodat er geen oude resten in de melk komen. Plaats vervolgens het stoompijpje in een melkkan met koude melk. Zet de stoompijp aan de rand van het melkkannetje waarbij het stoompijpje net onder het oppervlakte blijft. Anders krijg je namelijk te grote bellen en wordt het schuim niet stevig genoeg. Draai de knop voor de stoom volledig open en hou je hand aan de zijkant van de melkkan. Stop zodra je de melkkan niet meer vast kan houden door de hitte. De melk is dan op de juiste temperatuur. Laat het vervolgens even staan, klop een paar keer met het melkkannetje rustig op het aanrecht zodat de melk en het schuim goed mengen. Et voilà, de melk en het melkschuim zijn klaar om op een mooie espresso te schenken!

Tips voor de ideale melkschuim

Behalve dat je veel moet oefenen, zijn er ook een paar handige tips die je helpen om de ideale melkschuim voor cappuccino te maken:

 1. Koude melk
  Gebruik altijd koude melk. Je hebt dan meer tijd om te schuimen omdat het langer duurt voordat het de maximale temperatuur bereikt.
 2. Melk met voldoende eiwit
  Voor een stevig melkschuim is het belangrijk dat de melk voldoende eiwitten bevat. Je kunt dus zowel volle als halfvolle melk gebruiken, alhoewel volle melk een romiger schuimlaag geeft.
 3. Maak kleine belletjes
  Met kleine belletjes creëer je een steviger schuim. Als de temperatuur van de melk te hoog wordt, worden de belletjes groter en het schuim slapper. Let dus goed op dat je op tijd stopt met het stomen!
 4. Meng het melkschuim en de melk
  Het belangrijkste bij een cappuccino is toch echt de finishing touch; het mengen van het melkschuim met de melk. Hiervoor tik je het melkkannetje een paar keer stevig op een goede bodem en je laat het zachtjes dansen in het kannetje. Door dit mengen mixt het daarna beter met de espresso en heb je een cappuccino met zo’n mooie, glanzende schuimlaag.

Wel ’s ochtends, niet ’s avonds

Vind jij dat melk schuimen te lastig en bestel je gewoon liever een goede cappuccino? Let dan wel op wanneer je dat doet. Een echte koffieliefhebber, en zeker in Italië, bestelt een cappuccino alleen in de ochtend. Bij voorkeur bij het ontbijt maar in ieder geval niet meer na het middaguur. En ’s avonds is een absolute no-go. Dit lijkt misschien een cultureel dingetje, maar er is ook echt een logische verklaring voor; koemelk is lastig te verteren. Niet zo prettig als je net een goed diner hebt weggewerkt.

Cappuccino uit onze koffieautomaten? Echte kunststukjes!

Dat jij op het werk niet zo’n zin of zoveel tijd hebt om steeds zelf melk te schuimen voor al die cappuccino’s die gewenst zijn, dat begrijpen wij natuurlijk helemaal! Maar ook dat deze fijne koffievariant wel heel favoriet is. Vandaar dat onze koffieautomaten het gewoon voor jou maken; een mooie cappuccino van een goede espresso mét stevig melkschuim. Toegegeven, latte art hoef je niet uit de automaat te verwachten, maar toch zijn de cappuccino’s uit onze koffieautomaten wel echte kunststukjes! Vind je dat moeilijk te geloven? Dan laten we het je graag proeven! Vraag het aan de koffieleverancier bij jou in de buurt en we horen graag wat jij van onze cappuccino vindt.

 

*Resultaten uit Nestlé Koffiemonitor 2017