Koffiebonen van Oegandees project in Fortune’s assortiment

Met 3.000 koffieplanten voor in totaal 100 gezinnen startten we in 2010 de ondersteuning van een nieuw, ambitieus project van de Uganda Child Care Foundation (UCCF) onder leiding van pastor Fred. Door zelf koffie te verbouwen en verkopen zouden deze Oegandese gezinnen in staat zijn zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Een droom die inmiddels voor veel meer gezinnen is uitgekomen. Want in de provincie Rakai zijn nu 1.000 koffieboeren actief en produceren zoveel kwalitatief goede koffiebonen, dat waarschijnlijk nog dit jaar de koffie vanuit Oeganda in ons assortiment wordt opgenomen.

Kwaliteit en kwantiteit in koffiebonen

Om kwaliteit én kwantiteit in koffiebonen te bereiken, is er natuurlijk meer nodig dan een aantal koffieplanten. Vandaar dat wij de Oegandese koffieboeren al van het begin af aan trainen, adviseren en ondersteunen met praktische middelen. Hoe we dat in de komende jaren het beste kunnen doen, werd besproken en onderzocht tijdens een bezoek van Fortune Coffee aan Oeganda in november vorig jaar.

500 kilo koffie

Verschillende boeren produceren al 500 kilo koffie per jaar. Zo’n koffieoogst is voldoende om een gezin in Oeganda van een goed basisinkomen te voorzien. Om ze ook dat inkomen te garanderen, wordt de koffie door pastor Fred afgenomen en in grote aantallen verhandeld in Kampala waar de koffieverwerkende industrie gehuisvest is.

Sorteermachine

Met steeds meer opbrengsten had pastor Fred een solide werkkapitaal nodig. En een sorteermachine zodat direct de koffieoogst van afval en schilletjes ontdaan kan worden. Zo weet de boer meteen wat zijn netto opbrengst is en kunnen de koffiebonen veel efficiënter vervoerd worden. Voor dat transport, wat al snel een halve dag reizen is, is een andere vrachtauto nodig. En daarbij staat het verkrijgen van de UTZ- en Fairtrade-certificaten ook op de wensenlijst.

Koffieproject

Met de toezegging dat Fortune Coffee ook de komende twee jaar het koffieproject van UCCF financieel ondersteunt en het overmaken van € 50.000 daarvoor, kan het project zich weer verder ontwikkelen. De sorteermachine voor koffiebonen was al besteld met andere donaties en wordt begin dit jaar verwacht. Met het nieuw verkregen kapitaal kan deze machine ook geïnstalleerd worden, de vrachtwagen aangeschaft en blijft het mogelijk om de koffiebonen rechtstreeks van de koffieboeren van ons project af te nemen.

Nieuwe koffiemelange

De in Rakai geteelde Robusta koffiebonen zullen binnenkort in een nieuwe melange verwerkt worden met Arabica koffiebonen. Deze nieuwe koffiesoort in ons assortiment is dan verkrijgbaar via de koffieleverancier bij jou in de buurt. Als deze koffie er is, ben je van harte welkom om deze te proeven. We houden je op de hoogte!