Robusta koffiebonen: alles over de stoerste koffieboon

Leestijd: 4 minuten

 

De stoerste koffieboon is de Robusta; een kleine krachtpatser die sterk van smaak is. En ook al is het net als de Arabica een koffieboon, toch is deze weer heel anders. Weet je sinds kort meer over de Arabica koffiebonen, in dit blog vertellen we je alles over de Robusta koffiebonen.

Soorten koffiebonen

Er zijn wereldwijd ruim 100 verschillende soorten koffiebonen, maar er zijn er maar twee die geschikt zijn voor consumptie: de Arabica en de Robusta. Door deze twee soorten te combineren, creëren we koffiemelanges. De verhouding tussen de koffiebonen is bepalend voor de smaak maar ook de mate van branding. Hoe langer en hoe heter een koffieboon gebrand wordt, hoe pittiger de smaak. Door daarin te variëren, krijg je dus steeds weer een andere koffiemelange.

De koffieboon

De Robusta herken je al aan de koffieboon zelf. Die is wat kleiner dan de Arabica. Ook is deze koffieboon ronder en heeft een rechte doorsnede. De Arabica koffieboon daarentegen heeft een kromme doorsnede, een beetje als een ‘S’, en is ovaal van vorm. Puur op het oog kun je de Robusta koffieboon dus al herkennen!

Net chocolade

Ook qua smaak is de Robusta heel anders dan de Arabica. De Robusta koffieboon is veel bitterder doordat het tot wel twee keer zoveel cafeïne bevat. Koffie met deze bonen wordt vaak omschreven als kruidig, vol en zwaar en kan tonen van chocolade bevatten. Hoe lekker dat misschien ook klinkt, het is te bitter voor een pure Robusta-koffie.

Bitter smaakprofiel

De reden dat de Robusta koffieboon anders smaakt, heeft alles te maken met de plek waar deze koffieplanten groeien. Robusta koffieplanten groeien namelijk in lagergelegen gebieden, tot zo’n 600 meter hoogte. Op die plekken hebben ze veel meer last van parasieten en bedreigende ziektes. Om zich daartegen te beschermen, heeft de Robusta veel meer cafeïne dan de Arabica koffieboon. Dit maakt deze plant sterker, maar zorgt ook voor het typische bittere smaakprofiel.

Italiaanse espresso

Terwijl de Arabica koffieboon heel populair is dankzij de zachtere smaak, is de Robusta koffieboon weer meer geschikt voor de stevigere koffiemelanges. De typisch sterke Robusta-smaak wordt gebruikt om koffiemelanges wat meer pit te geven. Ook wordt het gebruikt voor oploskoffie. En natuurlijk wordt een blend van Robusta-bonen gebruikt in koffiemelanges voor de bekende Italiaanse espresso. De pittige smaak komt daarin heel goed tot z’n recht!

Arabica vs. Robusta koffiebonen

Doordat de Robusta koffieplanten in de lagergelegen gebieden groeien, zijn ze makkelijker te telen en te oogsten. Ook is de opbrengst groter. Hierdoor is de prijs van de Robusta koffieboon lager dan van de Arabica. Desondanks wordt er meer Arabica geteeld en verkocht, simpelweg omdat er wereldwijd meer vraag is naar de smaakvolle Arabica koffieboon.

Heerlijke koffiemelanges met de Robusta koffieboon

De pittige, wat bittere smaak van de Robusta koffieboon is een ideale smaakmaker in veel koffiemelanges. Ook bij Fortune Coffee vind je verschillende koffievarianten waarin een uitgekiende mix van Arabica en Robusta koffiebonen voor de lekkerste koffie zorgt. Zoek jij ook een wat pittiger koffie om te schenken uit de koffieautomaat? Of wil je liever een mildere koffie? Vraag dan eens om advies aan de koffieleverancier bij jou in de buurt. Hij komt graag langs om je de verschillende soorten te laten proeven.